Poëzie in de tuin, in en rond Park Eekhout

27 mei – 10 juni,  verlengd tot 24 juni!
Tijdelijke poëzieroute met 22 gedichten over Zwolle in en rond het Park Eekhout.

Looproute Tuinpoëzie
Park Eekhout, Roopoort, Parkstraat, Westerlaan, Westerstraat, Parkweg, Emmawijk en terug naar het Park Eekhout. Welk gedicht staat waar?

Deelnemende dichters
Rodaan Al Galidi, Herma de Beer, Sim van den Berg, Alet Boukes, Marieke van Bolderen, Paul Gellings, Trijntje Gosker, Anna Hoogendoorn*), Minke Kraijer, Ben Mulder, Gert Reedijk, Paul Reichenbach, Maaike Rijntjes en Theo van de Vliet. Eén van de gedichten is een collage  vanuit het Zwols Dichterscollectief.

*) het gedicht van Anna Hoogendoorn hangt in een van de publicatievitrines bij het stadhuis.

Extra deelname Meedoen…
Op zondag 29 mei 2016 was er tijdens Parkpret een extra paneel. Op dit doek kon iedereen een woord of regel toevoegen. Zo ontstaat het 23ste gedicht over Zwolle. Resultaat: zie laatste foto van de fotoserie …

Poëzie bij het stadhuis
Ook bij het stadhuis vind je poëzie van Zwolle Zien. Er hangen vanaf 27 mei 2016 twee gedichten in de publicatievitrines. Het is de bedoeling dat hier regelmatig nieuwe gedichten over Zwolle te vinden zijn.

Nieuwsgierig?
Geen gelegenheid om de route zelf te lopen en je te laten verrassen door de woorden die je in de tuinen vindt?
Dan vind je ze ook hier: 22 gedichten over Zwolle

Fotoreportage van de opening.
De foto’s zijn gemaakt door Hennie Prins.

Om 16.00 uur in het Park Eekhout.

Voorbereiding: het ophangen van de laatste gedichten. De initiatiefnemers Gerdien Rots (l) en Trijntje Gosker (r) leggen de laatste hand. Het gedicht van Herma de Beer (m) zoekt nog een plek.

Om 16.05 uur i het Park Eekhout.

Het gedicht moet naar de andere kant van het park. Berkum krijgt een plek aan de rand…

Theo van de Vliet

En daar moet nòg een gedicht worden opgehangen: Sta eens stil in deze stad, hoe lang zij ons al vrijheid gaf! Een tekst van Theo van de Vliet.

Op het gras bij het theehuis Park Eekhout

Een half uur later: dichters en buurtbewoners komen naar het Theehuis voor de opening. Gerdien Rots vertelt over het ontstaan van Zwolle zien.

Het origineel hangt in het publicatiebord bij het stadhuis.

Trijntje Gosker leest het Startgedicht voor. Op de achtergrond het lege paneel dat straks gevuld zal worden met een nieuw gedicht. Alle panelen zijn gemaakt door mensen van RIWB met steun van Stadkamer.

-

Theo van de Vliet maakt een begin met het groepsgedicht dat op Parkpret wordt vervolgt.

-

Paul Reichenbach vult spontaan aan.

-

Dan volt nog Marieke van Bolderen en daarna sluit Trijntje Gosker de openingshandeling af.

-

Het begin van de route, Poopoort 2b: Paul Reichenbach vindt zichzelf bijna in zijn eigen tuin terug en leest zijn gedicht voor.

-

De aanwezige dichters beamen het gedicht van collega Paul.

Gedicht Ben Mulder

Stadsdichter Marieke van Bolderen (met hond) leidt de genodigden langs de gedichten. Sim van den Berg (met rugtas) zal later zijn forensengedicht lezen.

Gedicht Ben Mulder, lid Zwols Dichterscollectief

Iedereen doet mee met het ten gehore brengen van dit gedicht aan de vlaggenhouder, geschreven door Ben Mulder. Parkstraat 22.

-

Marieke van Bolderen komt ook haar eigen gedicht tegen in de tuin van Parkstraat 4.

Tekst Rodaan Al Galidi

Hoe mooi speelt de schaduw van het blad in op dit gedicht van Rodaan Al Galidi. Het staat bij Parkstraat 12.

-

Aan de Westerlaan 18 staat dit Collagegedicht van het Zwols Dichterscollectief verscholen in het groen. Je wilt gezien worden…

Anna Hoogendoorn

Anna Hoogendoorn leest het Collagegedicht voor waarin ook enkele regels zijn verwerkt van haar gedicht ‘Niemand weet’. Dit gedicht hangt in een van de publicatieborden bij het Stadhuis.

-

Sim van den Berg, lid van het Zwols Dichterscollectief, schreef vanuit Dalfsen dit forensengedicht. Westerstraat 4.

www.pictoschrijver.nl

Picto poëzie is een dichtvorm waarin woord en beeld samen de lezer op andere gedachten brengt. Je vindt dit gedicht van Trijntje Gosker in de Westerstraat 20.

-

Dit gedicht van Theo van de Vliet, coördinator van het Zwols Dichterscollectief, staat in de tuin van Westerstraat 13.

-

Maaike Rijntjes, onze jonge dichter des Vaderlands, laat ons nadenken over deze tekst. We zullen nog veel van haar horen… en lezen, zoals hier: Westerstraat 26.

 

-

Het gedicht van stadsdichter Paul Gellings heeft een prachtige plek gekregen aan de gevel van Westerstraat 30.

-

En het gedicht van de andere stadsdichter, Alet Boukes staat in de tuin ernaast: Westerstraat 32. De prachtige houten panelen zijn gemaakt door het RIWB. Dat zie je aan de sticker linksonder.

-

Dit is een verkorte versie van het gedicht van Maaike Rijntjes dat is gepubliceerd in Het Liegend Konijn. Hier te vinden op Parkweg 13.

-

Dit gedicht van Gert Reedijk kijkt vanaf Parkweg 8 uit op de kastanjebomen in het Park Eekhout.

-

Als je vanaf het station naar de stad loopt kom je bij de fontein voor de keus te staan…. Dit gedicht van Trijntje Gosker staat nu bij Parkweg 4.

-

Paul Reichenbach las in zuiver Zwols de tekst van dit gedicht voor dat Minke Kraijer maakte bij de tuin van Harry Pierik. Parkweg 3.

-

Deze strofe is te vinden aan de Emmawijk. Het volledige gedicht staat op de website van Gert Reedijk.

Gert Reedijk leest zijn gedicht voor: Ik de IJssel

Gert Reedijk leest zijn gedicht voor: Ik de IJssel

-

Ten slotte leest Herma de Beer haar gedicht over Berkum voor. Zal de volgende poëzieroute daar een plek krijgen?

Op zondag konden de bezoekers van Parkpret het groepsgedicht afmaken. Hier zien we de bijdrage van Janneke Klein Tijssink.

Het het andere deel van het project hangt dus nog steeds bij het stadhuis! Het is de bedoeling dat in deze publicatievitrines regelmatig nieuwe gedichten te lezen zullen zijn.

Het het andere deel van het project hangt dus nog steeds bij het stadhuis! Het is de bedoeling dat in deze publicatievitrines regelmatig nieuwe gedichten te lezen zullen zijn.